Maret Tomson “50 aastat vanamuusikat Viljandis”. 2021

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia professor Toomas Siitan kirjutab raamatu sissejuhatuses: “Kogumik „50 aastat vanamuusikat Viljandis“ toob lugejani Eesti esimese vanamuusikaansambli ja vanamuusika festivali hästi dokumenteeritud ajaloo. Sellele lisandub palju olulist vanamuusika leviku ja tõlgendamise põhimõtete kohta. Vanamuusikaliikumine jõudis Eestisse varakult, 1970. aasta paiku, kuid laiemalt oleme seda teadvustanud peamiselt tänu ansamblile Hortus Musicus. Viljandis toimunu lõi aga avarama konteksti, mis toetas ja toitis ka Hortus Musicuse silmapaistvat tegevust…”

Koostaja Maret Tomsoni sõnul tuli mõte kogumiku koostamiseks silmas pidades 2021. aasta sügisel Viljandi linnakapelli 50 sünnipäeva.

Loe rohkem

Tintura + Arno Tamm “Kaugel üksi võõra rahva hulgas : Siberi eestlaste laulud”. 2020

Hiphopi sugemetega pärimusmuusikaansambli Tintura ning muusiku Arno Tamme koostöös valminud album “Kaugel üksi võõra rahva hulgas” toob kuulajateni üle-eelmise sajandivahetuse paiku Siberisse elama asunud eestlaste ning nende järeltulijate lood. Album koosneb üheksast eriilmelisest palast, mis loovad hea ettekujutuse väikese rahvuse eluolust kaugel maal.

Muusikapalade kõrval aitavad siberi-eestlaste lugusid jutustada albumiga kaasasolevad 12 postkaarti ning informatiivne voldik.

Loe rohkem

 

ALENDER [Sõna saab Urmas Alender“]. (2020)

19. novembril 2020 esitlesidki Yoko Alender ja Neeme Raud raamatut „ALENDER“ [“Sõna saab Urmas Alender”].

 „Tegemist on monumentaalse teosega, mis 536-leheküljelise kunstiteosena toob justkui asjana iseeneses lugejate ette eesti rokk-muusika varalahkunud suurkuju Urmas Alenderi elu kui loomingu. Raamat keskendub kronoloogiana Urmas Alenderi kogu loomeajale aastatel 1968-94, ehk siis viieteistkümnendast eluaastast kuni lahkumiseni neljakümneselt. Raamatu koostasin mina, meenutusi aitas koguda Neeme Raud, mõtete ja peegeldustega aitasid veel paljud, vormi valas armas kujundaja Jan Tomson. Siiski võib raamatu autoriks eksimata pidada ikkagi Urmas Alenderit. Olen tänulik, et isa nii pedantselt hoolitses selle eest, et ta läbi loomingu ja arhiivi elaks edasi meie kõigi jaoks…“ /Yoko Alender – koostaja/.

Loe rohkem

 

Vee puudutus. 2017 (DVD)

Mehhiko filmirežissöör Guillermo del Toro, kes on tuntud oma sürrealistlike fantaasiafilmide poolest, mille keskmes on koletised (“Paani labürint”, “Hellboy”), on tulnud välja järgmise, seekord kauni armastuslooga inimese ja amfiibmehe vahel. 

Filmi sündmustik leiab aset külma sõja aegses Ameerikas 1960. aastate alguses ning jutustab loo tummast naisest Elisast, kes töötab koristajana ühes valitsuse üliturvatud laboris. Tööpostil olles avastab ta asutuse salajaseima uurimisobjekti – Amazonase jõest püütud inimesesarnase kahepaikse olendi ning nende vahel tärkab tavatu armastus. 

Loe rohkem

 

Julie Andrews, Emma Walton Hamilton “Kodus ja tööl. Mälestusi Hollywoodi aastatest”. (2020)

„Mary Poppinsi ja guvernant Maria kehastamisega võitis nooruke Julie Andrews filmisõprade ja -kriitikute südamed terves maailmas. Kehvadest oludest pärit neiu imeline hääl, võrratu tantsuoskus ja loomulik näitlemisanne lennutasid ta Briti vodevillilavadelt Hollywoodi särasse…“
Eelmisel aastal ilmunud kuulsa filminäitleja ja laulja memuaaride II osa on suuresti tema tütre Emma Walton Hamiltoni õhutusel ja eestvedamisel kirjutatud mälestuste raamat.

Loe rohkem

 

Metsa Kene : Estonia meets Amazonia. 2020 (CD)

Tegemist on Eesti pärimust ja Brasiilia põlisrahvaste muusikat ja traditsioone ühendava kultuuriprojektiga. 15 muusikapalast koosneva CD-plaadi juurde kuulub ka pea 100-leheküljeline raamat, mis tutvustab projekti sisu ja annab põgusa ülevaate Amazonase vihmametsast ning seal elavatest hõimudest, kelle eluolust aitavad paremat aimu saada ka arvukad illustreerivad pildid. Lisaks saadab iga kuulatavat pala kirjeldus selle rahva kultuurist, laulu tähendusest ja sõnadest.

Loe rohkem

 

Ewert Sundja “Sipsik: filmi- ja lauluraamat”. 2020 (noot)

Ewert Sundja loodud muusika ja laulud filmist „Sipsik“ on jõudnud raamatusse ja CD plaadile. Lisaks filmist tuntud „Sipsiku laulule“ ja „Sõprade laulule“ tulid esmakordselt esitlemisele Ewert Sundja ja Leelo Tungla loodud uued lastelaulud. Ilmunud on täiesti uus kollektsioon Eesti lastelaule koos nootide, fonogrammide ja helilooja kommentaaridega.

Loe rohkem