„Viis küsimust…“ Margarete Pruus

Margarete istub, taustal raamaturiiulid
 

Oktoobris tähistame taas täiskasvanud õppija nädalat, et tuua tähelepanu elukestva õppe võimalusele raamatukogudes. Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja Margarete tegeleb igapäevaselt lisaks lugejateenindusele ka koolitustega, näiteks teeb seenioridele arvuti- ja nutialaseid koolitusi, õpetab videotöötlusprogramme ning koolitab soovijaid tehisintellekti vallas. 2022. aastal pälvis ta ka töötajate tunnustuse “It tark”.

1) Mis on sinu lemmikraamat?

Iseloomult ma olen selline, et soovin alati uut kirjandust lugeda, seega mul ei ole pea ühtegi sellist raamatut, mida olen mitu korda kätte võtnud. Samuti ei kogu ma raamatuid endale koju, vaid minu raamaturiiuliks ongi “raamatukogu”. Sellel on ainult üks erand. Nimelt, juba lapsest saati võin ma tundide kaupa lugeda kokaraamatuid. Ma vaatan pilte, loen retsepte ja mõtlen, kuidas ma seda toitu valmistaksin. Kõht tühjaks ei lähe, tavaliselt just saan kõik oma isud rahuldatud. 

2) Mis sulle su töö juures kõige rohkem meeldib?

Õpetan palju seenioridele arvuti kasutamist ja nutiseadmeid ja mulle väga meeldib, kui nad küsivad põhjalikke küsimusi digimaailma kohta, sest see sunnib ka mind sellesse teemasse sügavuti sisse süüvima. Olen avastanud selle protsessi käigus endale nii mõnegi uue rakenduse või platvormi, mida igapäevaselt kasutan. Samuti meeldib mulle see siiras tänulikkus, kui nad on enda jaoks mõne olulise teema selgeks saanud ja see on aidanud neid sammukese lähemale oma digimaailma teekonnal. 

3) Mida toredat on sul raamatukogus juhtunud?

Lugemissaalis töötades tulevad igal päeval ette eri tüüpi olukorrad ja küsimused. Näiteks ühel hetkel otsid infot ehitusprojekti kooskõlastamise kohta. Järgmisel momendil abistad, kuidas kellegi nutiseadmes enda jaoks võõral mobiilimängul seadeid muuta. Seejärel näitad, kuidas klaviatuuril @-märki teha ja suurtähelukku maha võtta. Järgmisena soovib üks laps raamatuid ja artikleid, et teha uurimistööd sõjas kasutatavate helikopterite kohta. Seega tuleb pidevalt säilitada uudishimu ja valmisolek erinevate teemadega tegelemiseks.

4) Mida meeldib sulle vabal ajal teha?

Ma olen suur planeerija, seega kui vähegi on aega ja võimalus midagi väljaspool kodu teha, siis kindlasti peab see tehtud saama. Kõik saunaõhtud, lauamänguklubid, (öised) rabamatkad, reisid, tantsupeod, muusikajämmid on täiega minu teema. Argipäeviti sisustan vaba aega tavaliselt trenni, kokkamise, muusika, lugemise, jalutuskäikude, ja mis seal salata, seriaalide ja filmidega. 

5) Mis raamatut sa hetkel loed?

Mul on pooleli (vist?) neli raamatut, kuid plaanin neist lähiajal läbi saada “Tipptegijate harjumused” ja “Küprose kibedad sidrunid”.

2.10.2023